Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Φωτιά σε σπίτι στην οδό Τενέδου

Τα αποκαΐδια στα σκουπίδια.
"Ευτυχώς που είχε τελειώσει η λαϊκή και μπόρεσε
να φτάσει η Πυροσβαστική", λένε οι κάτοικοι.  
Παραλίγο να τυλιχτεί στις φλόγες ένα σπίτι σήμερα το μεσημέρι στην οδό Τενέδου στο Μοσχάτο. Η φωτιά η οποία ξεκίνησε από τη κουζίνα του σπιτιού και προξένησε σοβαρές υλικές ζημιές ευτυχώς περιορίστηκε γρήγορα και δεν εξαπλώθηκε σε ολόκληρο στο σπίτι αλλά και στα γύρω κτίρια. Το ευτύχημα, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, είναι ότι το γεγονός συνέβη λίγη μόλις ώρα αφού είχαν αρχίσει να μαζεύουν τους πάγκους τους και να αποχωρούν οι πωλητές της λαϊκής αγοράς που λειτουργεί στη Σολωμού αυτή τη περίοδο, με αποτέλεσμα να φτάσουν ευτυχώς έγκαιρα στο σημείο τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Αν η πυρκαγιά ξεσπούσε νωρίτερα η έγκαιρη προσέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων θα ήταν αδύνατη με ανυπολόγιστες συνέπειες. 
Παίρνοντας αφορμή από το σημερινό συμβάν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η συζήτηση για τη χωροθέτηση των λαϊκών αγορών είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού η χωροθέτηση που ισχύει σήμερα πλέον δεν πληρεί ούτε τα ανθρωπογεωγραφικά κριτήρια της πόλης.
Η λειτουργία των λαϊκών αγορών εναλλάξ σε Αργοστολίου-Σολωμού-Ρήγα Φεραίου για δεκαετίες, πέρα από τα χαρακτηριστικά κοινωνικής τιμωρίας των κατοίκων των δρόμων αυτών αφού η ταλαιπωρία της Τρίτης (φασαρία, έλλειψη πάρκινγκ, σκουπίδια κτλ.) δεν επωμίζεται ισότιμα από τους κατοίκους άλλων γειτονιών, δεν έχει και πρακτικά οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών πέρα του κεντρικού και νότιου Μοσχάτου. 
Το νηπιαγωγείο βρίσκεται επί της οδού Σολωμού,
η οποία κάθε Τρίτη για 4 μήνες μένει κλειστή από
το πρωί μέχρι το μεσημέρι λόγω της Λαϊκής
.
Στη περίπτωση μάλιστα της Σολωμού πριν λίγα μόλις χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής με τη συλλογή υπογραφών ζήτησαν την αλλαγή της χωροθέτησης και όχι την απομάκρυνση της, προς όφελος των κατοίκων αλλά και για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της λειτουργίας του νηπιαγωγείου. Τότε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Κώστας Πηνιώτης, όντας κάτοικος της περιοχής, στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, επεσήμανε ότι ένα πιθανό ατύχημα στο νηπιαγωγείο, στο οποίο θα έπρεπε μεταβεί άμεσα κάποιο ασθενοφόρο, θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα αφού θα ήταν αδύνατον για το όχημα να φτάσει στο σημείο τη Τρίτη πρωί! Σήμερα λοιπόν η δημοτική αρχή έχοντας την εμπειρία τόσων χρόνων διοίκησης του Δήμου θα πρέπει να ανοίξει ξανά το φάκελο "χωροθέτηση των λαϊκών αγορών", με κριτήρια τη κοινωνική δικαιοσύνη, τη πρακτικότητα και την κάλυψη αναγκών αλλά και τα θέματα ασφαλείας που προκύπτων όταν η λειτουργία μιας λαϊκής αγοράς, που σημαίνει τον αποκλεισμό ενός και περισσότερων δρόμων, γίνεται κοντά σε σχολεία και άλλους χώρους συνάθροισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...