Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Μοσχάτο-Ταύρο μέσα από τα μάτια ενός νέου υποψηφίου (Μέρος 2ο)

Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης αυτής, θα αναφερθώ στους συνδυασμούς του Αντρέα Ευθυμίου, του Βασίλη Σπανάκη και του Άρη Κρεμύδα.





Αντρέας Ευθυμίου ~ Μοσχάτο Ταύρος – Ανθρώπινη Πόλη Σύγχρονος Δήμος


Ο Αντρέας Ευθυμίου αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση κυρίως στο Μοσχάτο. Το γεγονός, ότι είναι ο εκλεκτός του νυν δημάρχου Ταξιάρχη Παπαντώνη, του έδωσε το πλεονέκτημα να κερδίσει τη συμπάθεια πολλών παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στη περιοχή. Η δυναμική του στο χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ήδη από την περίοδο των εσωκομματικών διεργασιών, όταν διεκδικούσε το χρίσμα απέναντι στο Θανάση Ντερέκα.
Ως προφίλ υποψηφίου ο Αντρέας Ευθυμίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «ήρεμη δύναμη». Κατάφερε να κερδίσει πολλούς ψηφοφόρους με το μετριοπαθές προφίλ του αλλά και τονίζοντας, ότι πάντα υπήρξε πρώτα αυτοδιοικητικός και μετά κομματικός. Πολλοί θα βρουν ομοιότητες και με την υποψηφιότητα Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων, μια μετριοπαθή και ίσως απολιτίκ υποψηφιότητα.
Παρά όμως το μετριοπαθές προφίλ του Αντρέα Ευθυμίου, πολλοί υποστηρικτές του, προφανώς νοσταλγοί της εποχής Λαλιώτη, υιοθέτησαν την τακτική του σκληρού ροκ. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα άπειρα υβριστικά και χλευαστικά σχόλια σε blogs εναντίον των αντιπάλων του Αντρέα Ευθυμίου, ούτε τα προβοκατόρικα φυλλάδια με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και το σύνθημα Ψηφίζω Αντρέα Ευθυμίου, τα οποία κατάφεραν να χρεώσουν στο Βασίλη Σπανάκη. Το αποκορύφωμα της χυδαιότητας κάποιων ανθρώπων, που μένουν κολλημένοι στη δεκαετία του ’80 και ’90 ήταν το φυλλάδιο με τις γυμνές φωτογραφίες υποψηφίας του Σπανάκη. Το γεγονός, ότι η κοπέλα εργάζεται ως μοντέλο παραβλέπεται για χάρη του προπαγανδιστικού αγώνα. Τέλος δεν μπορεί να παραβλεφθεί, ότι λόγω της πρωτόγνωρης αποχής αναδείχτηκε Δήμαρχος από τη μειοψηφία – χωρίς βέβαια να δικαιολογούνται οι υπόλοιποι υποψήφιοι Δήμαρχοι, των οποίων η ευθύνη για την αποχή είναι τεράστια.

Βασίλης Σπανάκης ~ Ενωμένοι Πολίτες

Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο Βασίλης Σπανάκης αποτελούσε πράγματι την καλύτερη επιλογή για το δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Οι ικανότητες του στη διοίκηση φάνηκαν, όσο και αν κάποιοι δεν το δέχονται από τη θητεία του στον ΗΣΑΠ, ως πρόεδρος του οργανισμού που ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Όχι μόνο κατάφερε και βελτίωσε την οικονομική κατάσταση του οργανισμού αλλά υλοποίησε και το πιο μεγάλο σχέδιο αναβάθμισης του δικτύου. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι θα μπορούσε να διοικήσει αποτελεσματικά το νέο δήμο.
Ο Βασίλης Σπανάκης ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Κατέβηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ σε μια περιοχή, που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η κεντροαριστερά θριάμβευσε.
Από εκεί και έπειτα η υποψηφιότητα του εμφάνισε και άλλες αδυναμίες, όπως την ελλειψη έμπειρων στελεχών. Εκτός του Κώστα Πηνιώτη, ο Θανάσης Μελίστας κατέβηκε ως υποψήφιος με τον Άρη Κρεμύδα και ο Βασίλης Τριανταφύλλου δεν ήταν καν υποψήφιος. Αυτό ήταν αρκετό για να βλάψει το προφίλ του.
Όσον αφορά το πρόγραμμα του συνδυασμού, εκτός του κοινωνικού μέρους, που αφορούσε τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στο Δήμο μας, το υπόλοιπο πρόγραμμα δεν είχε να υποδείξει κάτι το καινοτόμο. Ειδικότερα στο τομέα περιβάλλον ενώ ο ίδιος ο Βασίλης Σπανάκης, είχε προτείνει συγκεκριμένες πρωτοποριακές θέσεις για τις περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η Παραλία, ο Ελαιώνας κ.α., αυτές δεν προβλήθηκαν όσο θα έπρεπε μέσα από το πρόγραμμα του συνδυασμού.

Άρης Κρεμύδας ~ Πολίτες Μπροστά

Ο Άρης Κρεμύδας κατάφερε να πετύχει ένα δύσκολο πείραμα. Συγκέντρωσε γύρω του ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και διεκδίκησε με αξιώσεις την είσοδό του στο δεύτερο γύρο. Οι Πολίτες Μπροστά είχαν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι λειτούργησαν πρώτα σαν φίλοι, σαν παρέα και μετά ως παράταξη. Το γεγονός αυτό έδωσε ιδιαίτερη δυναμική στην υποψηφιότητα του Άρη Κρεμύδα και παρά τα αρνητικά σχόλια για την επαγγελματική δραστηριότητα του, κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του πολλούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους όχι μόνο από το τοπικό ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη τοπική Νέα Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα ο Άρης Κρεμύδας προβλήθηκε ως το «καλό παιδί» για τρεις λόγους:
α) Παραιτήθηκε από το Δήμο όταν έπρεπε,
β) απαρνήθηκε το κομματικό χρίσμα, και
γ) ξεπέρασε τις κομματικές γραμμές.
Ο ίδιος στις συζητήσεις του έλεγε και συνεχίζει να υποστηρίζει, ότι τα «κόμματα πέθαναν, ήρθε η ώρα των πολιτών».
Την όμορφη αυτή εικόνα όμως ήρθαν να χαλάσουν συγκεκριμένοι υποστηρικτές του Άρη Κρεμύδα, οι οποίοι είχαν προσωπικά, είτε με τον Βασίλη Σπανάκη, είτε με τον Αντρέα Ευθυμίου. Το διαδύκτιο γέμισε με σχόλια σε blogs και αρνητικές δημοσιεύσεις, που ζημίωναν τακτικά το ενωτικό και υπερκομματικό προφίλ του Άρη Κρεμύδα. Ειδικότερα μετά τον αποκλεισμό του από το δεύτερο γύρο κάποιοι κυριολεκτικά αφήνιασαν, ειδικά όσοι είχαν προηγούμενα με το Βασίλη Σπανάκη. Την ίδια στιγμή έντονα δοκιμάστηκε και η ενότητα της «συλλογικότητας», όπως αυτοχαρακτηρίστηκαν οι Πολίτες Μπροστά, αφού στελέχη τους εμφανίστηκαν να αποστασιοποιούνται από τη κοινή γραμμή για ψήφο κατά συνείδηση και πρότειναν ανοιχτά στους φίλους τους να ψηφίσουν είτε Ευθυμίου, είτε Σπανάκη.
Σε κάθε όμως περίπτωση οι Πολίτες Μπροστά υπήρξαν ένα απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα, που μπορεί να δώσει χρήσιμα συμπεράσματα σε μελλοντικούς υποψηφίους δημάρχους, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την θέση του Άρη Κρεμύδα για την κοινωνία των πολιτών.

Στο επόμενο, τρίτο και τελευταίο μέρος θα αναφερθώ στους λόγους νίκης του Αντρέα Ευθυμίου και στους λόγους ήττας του Βασίλη Σπανάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...