Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Μοσχάτο-Ταύρο μέσα από τα μάτια ενός νέου υποψηφίου (Μέρος 1ο)

Όπως είχα γράψει πριν μέρες στο προφίλ μου στο facebook είχα σκοπό να γράψω μια ανάλυση, περισσότερο μάλλον μια αποτίμηση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών στο δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Το κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο και αποτελεί μια κριτική μέσα από τα μάτια ενός νέου υποψηφίου. Στο κείμενο, που θα δημοσιευτεί πλήρως σε τρία μέρη θα αναφερθούν όλα αυτά που μου έκαναν εντύπωση και πιστεύω ότι πρέπει να ειπωθούν. Θα αναφερθούν και τα θετικά και τα αρνητικά, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα λείπει η δημιουργική κριτική για κανένα.

Στο πρώτο μέρος θα αναφερθώ στους συνδυασμούς Δράση Τώρα!, Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου-Ταύρου και Υπερκομματικός Δημοτικός Συνδυασμός-Συνεργασία Πολιτών Μοσχάτου Ταύρου.


Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Μοσχάτο-Ταύρο μέσα από τα μάτια ενός νέου υποψηφίου (Μέρος 1ο):


Ένα από τα βασικά συμπεράσματα των δημοτικών εκλογών στη πόλη μας είναι ότι το υπάρχον αυτοδιοικητικό κατεστημένο έχει χρεοκοπήσει!
Η αποχή που σημειώθηκε στη πόλη μας αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται!
Αν λοιπόν κάποιοι δεν προβληματίζονται ότι ο Δήμαρχος εκλέχτηκε από τη μειοψηφία τότε τα πράγματα είναι σοβαρά.
Για την κατάσταση αυτή έχουν ευθύνη όλες οι δημοτικές παρατάξεις οι οποίες απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να ακούσουν την κοινωνία και απέφυγαν την αυτοκριτική βάζοντας το Μοσχάτο και το Ταύρο σε μια φάση εσωστρέφειας.

Από εκεί και έπειτα είναι χρήσιμο να αναφερθούν συνοπτικά κάποια πράγματα για τις υποψηφιότητες και τις δημοτικές παρατάξεις:

Γρηγόρης Σωπάκης ~ Δράση Τώρα!


Η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Σωπάκη υπήρξε μια από τις πλέον χλιαρές. Απευθύνθηκε αποκλειστικά σε αριστερούς ψηφοφόρους προερχόμενους από το Συ.Ριζ.Α. και τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς εκτός ΚΚΕ. Το σύνθημα «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είχε αρνητικό αντίκτυπο στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, αφού δημιουργεί de facto διαχωριστικές γραμμές-δίπολα: Εμείς οι καλοί-Εσείς οι κακοί. Επιπλέον το γεγονός, ότι ο Νίκος Σελλάς επικεφαλής της κίνησης «Πολίτες εν Δράσει» δήλωσε δημόσια, ότι ουδέποτε πάρθηκε ομόφωνη απόφαση της πλειοψηφίας της κίνησης για να συμπράξουν στη «Δράση τώρα!» δημιούργησε ερωτηματικά για την αξιοπιστία του συνδυασμού.
Από την άλλη η Δράση Τώρα! εισήγαγε νέα ήθη στη προεκλογική περίοδο. Η ποδηλατοδρομία που διοργάνωσε, αποτέλεσε μια πρωτότυπη δράση, που ήταν απόλυτα συμβατή με το σκοπό της, δηλαδή την προβολή των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Από την άλλη, αξίζει να πιστώσουμε στη Δράση Τώρα! την μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία σε σχέση με την διανομή και ρήψη προεκλογικού υλικού.


Παναγιώτης Κυριαζίδης ~ Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου-Ταύρου


Η Λαϊκή Συσπείρωση ακολούθησε το μοντέλο, που ακολουθούν όλοι οι συνδυασμοί του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Αντικαπιταλιστικό και αντιμνημονιακό φρασεολόγιο, αδικαιολόγητη απουσία από τα νέα μέσα ενημέρωσης (blogs κτλ), απευθύνθηκε αποκλειστικά στη σίγουρη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.


Δημήτρης Σούτος ~ Υπερκομματικός Δημοτικός Συνδυασμός-Συνεργασία Πολιτών Μοσχάτου Ταύρου


Η σύμπραξη Σούτου-Λιβάνιου είχε μάλλον συγκεκριμένο προορισμό: Να κάνει απλώς τη πορεία της μέχρι τις εκλογές και να ξεθυμάνει σαν ένα άλλο «ανεξάρτητο σχήμα».
Ο Αντώνης Λιβάνιος από τη συμμετοχή του στο σχήμα έχασε πολλές συμπάθειες από τους Μοσχατιώτες φίλους του, αφού από υποψήφιος δήμαρχος έγινε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ενός μάλιστα "χρεοκοπημένου" δημάρχου, όπως έλεγαν πολλοί. Από την άλλη ο δήμαρχος Ταύρου, Δημήτρης Σούτος, έπαιξε την τελευταία πράξη ενός δράματος στο οποίο ήταν πρωταγωνιστής τους τελευταίους μήνες με τη διάλυση της παράταξης του.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που είπαν, ότι δεν θα έπρεπε να κατέβει μόνο και μόνο από prestige!


Στο επόμενο μέρος θα αναφερθώ στους συνδυασμούς
Ενωμένοι Πολίτες, Μοσχάτο Ταύρος – Ανθρώπινη Πόλη Σύγχρονος Δήμος και Πολίτες Μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...